

Bij het kopen van een woning komt er veel kijken, en één van de belangrijke aspecten is de 10% boete die vaak in de koopovereenkomst staat. Maar wat houdt deze boete precies in en wanneer is deze boete verschuldigd? In deze blog ga ik wat dieper in op de 10% boete, de situaties waarin deze van toepassing kunnen zijn, en wat u kunt doen wanneer deze boete wordt verbeurd.
Wat is de 10% boete?
De 10% boete is een beding in de koopovereenkomst van een woning die bepaalt dat de koper of verkoper een boete van 10% van de koopsom moet betalen als hij zijn verplichtingen niet nakomt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de koper de financiering niet rond krijgt of als de verkoper de woning niet op tijd kan leveren. Deze clausule dient als een vorm van zekerheid voor beide partijen en zorgt voor een prikkel om de afspraken juist en tijdig na te komen.
Wanneer moet de boete betaald worden?
De boete wordt pas verschuldigd nadat de nalatige partij in gebreke is gesteld. Dit betekent dat de andere partij een ingebrekestelling moet sturen waarin een redelijke termijn wordt gegeven om alsnog aan de verplichtingen te voldoen. Deze termijn is meestal acht dagen. Als de nalatige partij binnen deze termijn alsnog aan zijn verplichtingen voldoet, hoeft de boete niet betaald te worden. Dit geeft beide partijen de kans om eventuele problemen op te lossen voordat de boete wordt verbeurd en dus financiële consequenties verbonden zijn aan de niet-nakoming.
Voorbeelden
Laten we eens kijken naar twee voorbeelden van situaties waarin de 10% boete van toepassing kan zijn:
Ontbindende voorwaarden
Het is ook mogelijk dat in de overeenkomst ontbindende voorwaarden zijn opgenomen die de koper of verkoper de mogelijkheid geven om de overeenkomst te ontbinden zonder boete te verbeuren als aan bepaalde voorwaarden niet wordt voldaan. Veelvoorkomende ontbindende voorwaarden zijn:
Gevolgen van niet tijdig inroepen van een ontbindende voorwaarde
Als de ontbindende voorwaarde niet tijdig wordt ingeroepen, vervalt het recht om de overeenkomst op basis van die voorwaarde te ontbinden. Dit betekent dat de koper of verkoper alsnog aan de verplichtingen uit de koopovereenkomst moet voldoen. Bijvoorbeeld als de koper de financiering niet rond krijgt, maar niet binnen de gestelde termijn overgaat tot ontbinding, zal de verkoper de koopovereenkomst doorgaans ontbinden – nadat hij de koper in gebreke heeft gesteld – en aanspraak maken op de boete.
Matiging van de boete
In sommige gevallen kan de rechter besluiten de boete te matigen als deze onredelijk hoog is in verhouding tot de werkelijke schade. Dit gebeurt echter niet vaak, omdat de rechter hier terughoudend mee omgaat. De rechter zal hierbij kijken naar de specifieke omstandigheden van het geval en beoordelen of de boete in verhouding staat tot de geleden schade. Het is belangrijk om te weten dat het matigen van de boete geen garantie is.
Advocaat gespecialiseerd in incasso
De 10% boete is een belangrijk onderdeel van de koopovereenkomst en dient als prikkel tot nakoming. Heeft u vragen of behoefte aan juridisch advies? Bijvoorbeeld omdat de koper (mogelijk) een boete heeft verbeurd. Neem dan contact op met Van der Boom Incasso Advocaat. Roman van der Boom staat klaar om u te helpen. U kunt hem bereiken via e-mail: roman@vanderboomadvocatuur.nl of telefoon: 06-83892826.
Van der Boom Advocatuur Ondernemers live-line. Binnen 24-uur actie ondernemen.