

Elke crediteur krijgt er vroeg of laat mee te maken: een schuldenaar die zijn verplichtingen niet nakomt. Soms is een herinnering voldoende om de schuldenaar alsnog te laten voldoen aan zijn verplichtingen, maar wat als dat niet helpt? Dan kan een ingebrekestelling nodig zijn om verdere stappen te kunnen zetten, zoals ontbinding van de overeenkomst of het vorderen van schadevergoeding.
Maar wat houdt een ingebrekestelling precies in? Wanneer is deze noodzakelijk, en hoe stelt u deze op een correcte manier op? In deze blog leg ik uit wat u moet weten over ingebrekestelling en verzuim, zodat u goed voorbereid bent als een schuldenaar zijn afspraken niet nakomt.
Remedies bij niet-nakoming
Bij niet-nakoming van een verplichting door een schuldenaar heeft de crediteur verschillende mogelijkheden om rechten af te dwingen. Deze mogelijkheden worden ook wel remedies genoemd. Denk hierbij aan:
Voor ontbinding en de vordering tot schadevergoeding is het nodig dat de schuldenaar eerst in verzuim verkeert.
Verzuim
Met verzuim wordt de toestand bedoeld waarin een schuldenaar kan komen te verkeren indien hij zijn verplichtingen niet of niet correct nakoming.
Voor ontbinding en bij de vordering tot schadevergoeding is het nodig dat de schuldenaar in verzuim verkeert. De volgende gevallen worden onderscheiden:
Stel: U heeft een overeenkomst gesloten met een meubelmaker voor het leveren van een op maat gemaakte kast. Levering blijft maar uit, omdat de meubelmaker vergeten is om met productie te starten. U stuurt een ingebrekestelling waarin u hem een redelijke termijn van zeven dagen geeft om alsnog te leveren. Als hij binnen die termijn niet presteert, raakt hij in verzuim en kunt u verdere stappen ondernemen, zoals het ontbinden van de overeenkomst of schadevergoeding vorderen.
Stel, de meubelmaker informeert u dat de kast volledig beschadigd is geraakt tijdens de productie en niet opnieuw kan worden gemaakt vanwege een gebrek aan materialen. Omdat nakoming blijvend onmogelijk is, hoeft u geen ingebrekestelling te sturen. U kunt de overeenkomst direct ontbinden en schadevergoeding eisen, bijvoorbeeld voor het laten maken van een soortgelijke kast bij een andere leverancier.
De meubelmaker laat weten dat er een productiefout is ontdekt en dat hij een maand nodig heeft om de kast te herstellen. U kunt besluiten om de overeenkomst direct te ontbinden, omdat u niet zo lang kunt wachten. Als u daarnaast schadevergoeding wilt, moet de meubelmaker eerst in verzuim verkeren door hem in gebreke te stellen.
Direct verzuim of ingebrekestelling?
Zodra vaststaat dat verzuim vereist is voor het ontbinden van een overeenkomst en/of het vorderen van schadevergoeding, is de vraag: hoe treedt het verzuim in?
Ingebrekestelling nodig
De hoofdregel is dat voor het intreden van verzuim een ingebrekestelling nodig is. Volgens artikel 6:82 lid 1 BW treedt het verzuim in wanneer de schuldenaar wordt aangemaand, een redelijke termijn voor nakoming krijgt, en binnen die termijn niet presteert. Een ingebrekestelling dient dus als formele waarschuwing en laatste kans voor nakoming.
Een correcte ingebrekestelling moet aan de volgende eisen voldoen:
Verzuim treedt direct in
Er zijn situaties waarin het verzuim direct intreedt en een ingebrekestelling niet noodzakelijk is:
Advies nodig? Neem contact op met Van der Boom Incasso Advocaat
Een ingebrekestelling is een cruciale stap om verzuim van een schuldenaar vast te stellen. Dit vormt de basis voor het ondernemen van verdere stappen, zoals ontbinding van de overeenkomst of het vorderen van schadevergoeding. Zorg ervoor dat uw ingebrekestelling aan alle wettelijke eisen voldoet en duidelijk communiceert wat er wordt verwacht, binnen welke termijn, en welke gevolgen er zijn bij niet-nakoming.
Hebt u hulp nodig bij het opstellen van een ingebrekestelling? Neem dan contact met mr. S.R. van der Boom op via roman@vanderboomadvocatuur.nl of 06-83892826.
Van der Boom Advocatuur Ondernemers live-line. Binnen 24-uur actie ondernemen.