De klachtplicht bij incasso: voorkom verlies van uw recht op betaling

Wanneer u als crediteur te maken krijgt met een debiteur die niet betaalt, wilt u vanzelfsprekend dat uw vordering zo snel mogelijk wordt geïncasseerd. Maar wist u dat u als schuldeiser ook verplichtingen heeft? Een daarvan is de zogenaamde klachtplicht uit artikel 6:89 BW. Als u niet tijdig klaagt over een gebrek in een prestatie, loopt u het risico dat uw recht op betaling vervalt. In deze blog wordt ingegaan op de klachtplicht en het verschil met verjaring.

Wat is de klachtplicht?

Artikel 6:89 BW bepaalt dat een schuldeiser geen beroep meer kan doen op een gebrek in de prestatie van een debiteur indien niet binnen bekwame tijd na ontdekking is geprotesteerd.

Het doel van de klachtplicht is om de debiteur te beschermen tegen te late klachten, waardoor het moeilijk wordt om adequaat verweer te voeren of het probleem op te lossen.

De klachtplicht zou in de volgende gevallen een rol kunnen spelen.

  • Een debiteur betaalt minder dan het overeengekomen bedrag, zonder dat de schuldeiser hiertegen tijdig bezwaar maakt.
  • Een factuur is foutief opgesteld, maar de debiteur heeft geen bezwaar gemaakt.

Indien niet tijdig wordt geklaagd, kan een beroep op betaling of herstel worden afgewezen.

Wanneer is een klacht tijdig?

De wet geeft geen vaste termijn voor wat een “bekwame tijd” is in het kader van de klachtplicht. Dit hangt af van de specifieke omstandigheden van het geval. Bij incasso’s zal de rechter kijken naar omstandigheden als:

  • De aard van het gebrek.
  • De impact van het probleem.
  • De mogelijkheid voor de schuldeiser om het gebrek tijdig te ontdekken.

Wat zijn de gevolgen van niet of te laat klagen?

Indien een schuldeiser niet binnen bekwame tijd klaagt, verliest hij doorgaans zijn rechten. Dit kan grote gevolgen hebben. Zo is de schuldenaar niet meer verplicht om het gebrek te herstellen. Het is niet meer mogelijk om schadevergoeding. Evenmin is ontbinding mogelijk.

Verschil tussen klachtplicht en verjaring

Het is belangrijk om de klachtplicht niet te verwarren met verjaring. Hoewel bij zowel de klachtplicht als verjaring de rechtszekerheid wordt gediend, zijn er belangrijke verschillen.

Klachtplicht

Verjaring

Termijn

Geen vaste termijn, maar “bekwame tijd”

In beginsel: vijf jaar voor vorderingen (artikel 3:307 BW)

Aanvang

Vanaf ontdekking van het gebrek of vanaf het moment waarop de schuldeiser redelijkerwijs van het gebrek op de hoogte had kunnen zijn

Vanaf opeisbaarheid van de vordering

Gevolgen bij niet-naleving

Verval van rechten

Vordering kan niet meer in rechte worden afgedwongen; er blijft een natuurlijke verbintenis over. Het is nog wel mogelijk om de natuurlijke verbintenis te verrekenen.

Mogelijkheid tot verlenging

Niet mogelijk.

Ja, door stuiting

Bij de klachtplicht gaat het om het tijdig signaleren en melden van gebreken. Verjaring ziet daarentegen op de maximale termijn waarbinnen een schuldeiser juridische stappen kan ondernemen om zijn vordering (in rechte) af te dwingen. 

Praktische tips voor schuldeisers

  1. Controleer betalingen regelmatig: Zorg voor periodieke controle van facturen en betalingen om afwijkingen tijdig te signaleren.
  2. Documenteer communicatie: Leg schriftelijk vast wanneer u een klacht heeft ingediend bij een debiteur.
  3. Stuit verjaring: Verstuur tijdig aanmaningen of start een procedure om verjaring te stuiten. Lees hier meer over in de blog over verjaring en stuiting.
  4. Wees alert op de klachtplicht: Protesteer schriftelijk en binnen een redelijke termijn wanneer een debiteur in gebreke blijft of betalingen afwijken.

Vragen? Neem contact op met Van der Boom Incasso Advocaat

De klachtplicht is een cruciaal begrip in het incassorecht. De klachtplicht vraagt om tijdig protesteren bij gebreken.

Heeft u vragen over de klachtplicht? Neem gerust contact op met Roman van der Boom via 06-83892826 of per e-mail op roman@vanderboomadvocatuur.nl.

Even bomen?

Van der Boom Advocatuur Ondernemers live-line. Binnen 24-uur actie ondernemen.

Plan eenvoudig een afspraak via mijn agenda

VIA LOGO WHITEBG ROYALBLUE
LOGO geschillencommissie