

Verjaring speelt een cruciale rol binnen het Nederlandse recht en bepaalt hoe lang een schuldeiser de tijd heeft om een rechtsvordering in te stellen tegen een schuldenaar. Maar wat is nu precies een rechtsvordering, en hoe werken de verjaringstermijnen in de praktijk? In deze blog ga ik dieper in op het begrip rechtsvordering, de meest voorkomende verjaringstermijnen en het belang van stuiting om verjaring te voorkomen.
Wat is een vordering
Volgens het Burgerlijk Wetboek kunnen partijen verschillende aanspraken, ook wel vorderingen genoemd, op elkaar hebben. Degene die iets te vorderen heeft, heeft daarbij een “rechtsvordering”. Dit betekent dat hij het recht heeft om zijn vordering bij de rechter op te eisen. Een rechtsvordering is daarmee een middel om te eisen dat de schuldenaar wordt veroordeeld tot nakoming van een prestatie: een incasso, dus.
Het recht om een vordering in te stellen, staat los van de onderliggende prestatie zelf. Zolang een schuldeiser de mogelijkheid heeft om een vordering in te stellen, moet de schuldenaar zich voorbereiden op een mogelijke procedure en bewijsmateriaal beschikbaar houden. Als bewijsstukken door tijd of omstandigheden verloren gaan, kan dit risico voor de schuldenaar nadelig uitpakken. Daarom zijn verjaringstermijnen ingesteld om zekerheid te bieden.
Algemene en specifieke verjaringstermijnen
De algemene verjaringstermijn voor rechtsvorderingen bedraagt 20 jaar, tenzij de wet anders bepaalt. Meestal geldt een korte verjaringstermijn van vijf jaar, afhankelijk van de aard van de vordering. Enkele veelvoorkomende verjaringstermijnen zijn:
Stuiting van verjaring: het voorkomen van verjaring
Verjaringstermijnen kunnen in de meeste gevallen worden gestuit. Dat betekent dat de verjaringstermijn weer opnieuw gaat “lopen”. Stuiting kan plaatsvinden door:
Waarom verjaring en stuiting van belang zijn
Het verstrijken van een verjaringstermijn betekent dat de vordering niet meer in rechte kan worden afgedwongen. Er blijft dan alleen nog maar een natuurlijke verbintenis over. Dit kan voor schuldeisers betekenen dat zij geen betaling meer kunnen afdwingen, en voor schuldenaren dat zij bewijs moeten kunnen overleggen wanneer een schuldeiser nog een vordering instelt.
Contact
Om deze reden is het belangrijk om niet te lang te wachten met juridische stappen en om verjaring te stuiten wanneer nodig. De juridische complexiteit rondom verjaring en stuiting maakt het raadzaam om contact met mij op te nemen. Ik sta u graag te woord en denk graag met u mee.
Van der Boom Advocatuur Ondernemers live-line. Binnen 24-uur actie ondernemen.