Geldleningsovereenkomst

Een geldleningsovereenkomst, of leningsovereenkomst of lening genoemd, is een kredietovereenkomst waarbij de uitlener zich verbindt een som geld aan de lener te verstrekken, en de lener zich verbindt dit bedrag terug te betalen. Een goed opgestelde overeenkomst van geldlening voorkomt latere onenigheid en juridische geschillen. In mijn praktijk als advocaat contractenrecht en incassorecht zie ik vaak dat onduidelijkheden in een geldleningsovereenkomst leiden tot interpretatieverschillen en conflicten. Daarom is het essentieel om een lening schriftelijk vast te leggen in een duidelijke en juridisch sluitende overeenkomst.

Voorwaarden voor een geldleningsovereenkomst

De juridische vereisten voor een geldleningsovereenkomst naar Nederlands recht omvatten de wilsovereenstemming tussen partijen en de daadwerkelijke verstrekking van het geleende bedrag aan de lener. Geschillen ontstaan vaak over de uitleg van de afspraken. Volgens het Haviltex-criterium wordt bij de interpretatie van de overeenkomst gekeken naar wat partijen redelijkerwijs over en weer van elkaar mochten verwachten. Een schriftelijke overeenkomst helpt misverstanden te voorkomen en biedt helderheid over belangrijke afspraken zoals aflossingstermijnen, rente en eventuele zekerheden.

Belangrijke elementen in een geldleningsovereenkomst

  • Geleend bedrag: het exacte bedrag dat wordt verstrekt.
  • Looptijd en aflossing: de termijn waarin het bedrag moet worden terugbetaald.
  • Rente: het rentetarief en de wijze van berekening.
  • Zekerheden: vestiging van pandrecht of recht van hypotheek of andere garanties.
  • Opeising: situaties waarin de lening direct opeisbaar wordt, zoals niet-nakoming.

Gevolgen van een niet-schriftelijke leningsovereenkomst

Als een leningsovereenkomst niet schriftelijk is vastgelegd, kan dit leiden tot bewijsproblemen, fiscale nadelen en onzekerheid over de terugbetaling. Zonder schriftelijk bewijs kan het lastig zijn om aan te tonen dat er daadwerkelijk sprake is van een lening en welke voorwaarden daarbij zijn overeengekomen. Dit kan problematisch zijn wanneer de lener zich op het standpunt stelt dat de ontvangen gelden een schenking betreffen in plaats van een lening. U loopt dan een bewijsrisico.

Opzeggen of ontbinden van een geldleningsovereenkomst

Een geldleningsovereenkomst kan eindigen door opzegging of ontbinding. Opzegging vindt plaats bij veranderde omstandigheden of wanneer voortzetting niet langer redelijk is. Ontbinding gebeurt bij niet-nakoming door de wederpartij. Het is verstandig om juridisch advies in te winnen bij het beëindigen van een geldleningsovereenkomst om risico’s te minimaliseren.

Juridisch advies over een geldleningsovereenkomst

Heeft u een vraag over een geldleningsovereenkomst? Wilt u er een laten opstellen? Of eist u nakoming van een geldleningsovereenkomst? Neem dan contact op voor juridische bijstand met Roman van der Boom via 06-83892826 of per e-mail roman@vanderboomadvocatuur.nl.

Even bomen?

Van der Boom Advocatuur Ondernemers live-line. Binnen 24-uur actie ondernemen.

Plan eenvoudig een afspraak via mijn agenda

VIA LOGO WHITEBG ROYALBLUE
LOGO geschillencommissie