De veertiendagenbrief

De veertiendagenbrief is een belangrijk instrument in incassoprocedures. Het correct opstellen en versturen van deze brief kan het verschil maken tussen een succesvolle incasso en juridische complicaties. In deze blog leg ik uit wat de veertiendagenbrief inhoudt, waarom deze verplicht is, hoe deze correct moet worden opgesteld en verstuurd, en welke veelgemaakte fouten u kunt voorkomen.

Wat is een veertiendagenbrief?

Een veertiendagenbrief is een laatste betalingssommatie die een schuldeiser moet versturen voordat hij incassokosten in rekening mag brengen bij een consument. Deze verplichting is vastgelegd in artikel 6:96 lid 6 BW. De brief geeft de consument een laatste kans om de openstaande schuld zonder bijkomende kosten te betalen.

Waarom is de veertiendagenbrief verplicht?

De verplichting tot het versturen van een veertiendagenbrief is ingevoerd om consumenten te beschermen tegen onnodige incassokosten. Door consumenten een laatste kans te geven om te betalen zonder bijkomende kosten, wordt geprobeerd buitengerechtelijke incassokosten te beperken.

Welke eisen worden gesteld aan de veertiendagenbrief?

Aan de veertiendagenbrief worden enkele specifieke eisen gesteld:

  1. Termijn van veertien dagen: De consument moet veertien dagen de tijd krijgen om de betaling alsnog te voldoen. Deze termijn gaat in op de dag nadat de brief is ontvangen.
  2. Duidelijke vermelding van het bedrag: Het openstaande bedrag moet expliciet en correct in de brief worden vermeld.
  3. Aankondiging van incassokosten: De brief moet duidelijk maken dat bij uitblijven van betaling binnen veertien dagen incassokosten in rekening worden gebracht. Deze kosten moeten volgens het Besluit vergoeding voor buitengerechtelijke incassokosten (BIK) worden berekend.
  4. Correcte verzending: Hoewel de wet geen specifieke vorm van verzending voorschrijft, is het verstandig om de brief aangetekend en/of per e-mail met ontvangstbevestiging te sturen. Dit voorkomt discussie over de ontvangst.

Veelgemaakte fouten bij de veertiendagenbrief

Fout 1: Een te vroege dag van aanvang
De termijn van veertien dagen gaat pas in nadat de consument de brief heeft ontvangen. Dit volgt uit het arrest van de Hoge Raad van 25 november 2016 (ECLI:NL:HR:2016:2704). De aanbeveling is om de volgende formulering te gebruiken:

  • “Betaling dient te geschieden binnen 14 dagen vanaf de dag nadat deze brief bij u is bezorgd/door u is ontvangen.”

OF:

  • “Binnen 15 dagen nadat deze brief bij u is bezorgd/door u is ontvangen.”

Fout 2: Incassokosten niet (juist) vermeld
In de veertiendagenbrief moet expliciet worden vermeld welk bedrag aan incassokosten de consument verschuldigd is als er niet binnen de termijn wordt betaald. Een ontbrekende of onjuiste vermelding maakt de brief ongeldig.

Fout 3: Onzekerheid over ontvangst van de brief
U moet als schuldeiser kunnen bewijzen wanneer de brief ontvangen is. Aangetekende verzending en e-mail met ontvangstbevestiging biedt vaak een goede oplossing. Daarnaast kan de brief ook per exploot worden betekend door een deurwaarder. Dit is een zeer betrouwbare maar vaak kostbare optie.

Fout 4: Onjuiste adressering van de brief
Een veelvoorkomende fout is het sturen van de veertiendagenbrief naar een verkeerd adres. Controleer altijd zorgvuldig de adresgegevens van de consument om te voorkomen dat de brief nooit wordt ontvangen. De veertiendagenbrief moet de wederpartij namelijk hebben bereikt om effect te kunnen sorteren.

Praktische tips voor crediteuren

  • Zorg ervoor dat de brief volledig en duidelijk is.
  • Verstuur de brief tijdig en documenteer de verzending.
  • Controleer of de berekening van de incassokosten correct is.

Incasso advocaat

Wilt u er zeker van zijn dat uw brief aan de juiste vereisten voldoet? Van der Boom Incasso Advocaat heeft expertise in huis om een goede veertiendagenbrief op te stellen. Neem gerust contact op met Roman van der Boom via 06-83892826 of per e-mail op roman@vanderboomadvocatuur.nl.

Even bomen?

Van der Boom Advocatuur Ondernemers live-line. Binnen 24-uur actie ondernemen.

Plan eenvoudig een afspraak via mijn agenda

VIA LOGO WHITEBG ROYALBLUE
LOGO geschillencommissie