

Als schuldeiser kan het incasseren van openstaande vorderingen soms frustrerend zijn. Je hebt alles volgens de regels gedaan, maar de betaling blijft toch uit. Logischerwijs wil je je inspanningen vergoed zien door middel van incassokosten. Toch worden incassokosten door rechters behoorlijk streng beoordeeld.
Wat zijn incassokosten?
Incassokosten zijn de kosten die een schuldeiser maakt om een openstaande vordering buitengerechtelijk te innen. Denk aan het sturen van aanmaningen of het inschakelen van een incassobureau. Om te voorkomen dat schuldeisers buitensporige bedragen rekenen, is de Wet normering buitengerechtelijke incassokosten (WIK) en het bijbehorende Besluit vergoeding voor buitengerechtelijke incassokosten (Besluit BIK) in het leven geroepen. Deze wet stelt duidelijke grenzen aan de hoogte van incassokosten, die variëren afhankelijk van de hoofdsom. Voor consumenten geldt een minimum van € 40,-- en een maximum van € 6.775,--.
Recente jurisprudentie
De laatste jaren zijn rechters steeds kritischer gaan kijken naar incassokosten. Dit betekent dat schuldeisers hun interne procedures nauwkeurig moeten volgen om de kosten succesvol te kunnen verhalen. Twee belangrijke aandachtspunten:
De WIK vereist dat de schuldeiser de schuldenaar eerst een correcte aanmaningsbrief stuurt voordat incassokosten in rekening mogen worden gebracht. Deze zogenaamde 14-dagenbrief geeft de debiteur twee weken de tijd om zonder bijkomende kosten te betalen. Als deze brief ontbreekt of onjuist is opgesteld, kun je als schuldeiser fluiten naar je incassokosten.[1]
Schuldeisers vorderen incassokosten op basis van het Besluit BIK. Het is essentieel dat de vordering betrekking heeft op situaties waarin het Besluit BIK van toepassing is. Rechters beantwoorden de vraag of incassokosten verschuldigd zijn aan de hand van het Rapport BGK-integraal. Daarbij hanteren rechters het uitgangspunt dat het moet gaan om werkzaamheden die meer omvatten dan een enkele (eventueel herhaalde) aanmaning, het enkel doen van een schikkingsvoorstel, het inwinnen van eenvoudige inlichtingen of het op gebruikelijke wijze samenstellen van het dossier.[2]
Gevolgen voor de schuldeiser
Voor schuldeisers is het steeds belangrijker om hun interne processen rondom incassotrajecten goed op orde te hebben. Een foutje in de aanmaning of het rekenen van onredelijke kosten kan betekenen dat je incassokosten misloopt. Dit kan vooral pijnlijk zijn bij langdurige incassoprocedures, waar je veel tijd en moeite in hebt gestoken.
Advocaat incasso
Heb je vragen over incassokosten of hulp nodig bij het optimaliseren van je incassoprocedure of debiteurenbeheer? Neem dan gerust contact met mij op. Ik sta je graag bij met juridisch advies en praktische oplossingen voor jouw incassozaken.
[1] Zie bijvoorbeeld: Rb. Rotterdam 10 april 2020, ECLI:NL:RBROT:2020:3449 en Hof Den Bosch, 8 januari 2019, ECLI:NL:GHSHE:2019:11.
[2] Zie bijvoorbeeld: Rb. Midden-Nederland 15 maart 2023, ECLI:NL:RBMNE:2023:3194.
Van der Boom Advocatuur Ondernemers live-line. Binnen 24-uur actie ondernemen.