Betalingsregelingen met uw debiteur: een gids voor de ondernemer

ls ondernemer komt u waarschijnlijk regelmatig in situaties waarin klanten de facturen niet op tijd betalen. Dit kan een aanzienlijke impact hebben op uw cashflow en bedrijfsvoering. Een effectieve manier om hiermee om te gaan, is door betalingsregelingen aan te bieden. In deze blog deel ik mijn inzichten over hoe u betalingsregelingen kunt gebruiken om uw vorderingen te innen zonder klantrelaties te schaden en procedures te voorkomen.

Wat is een betalingsregeling?

Een betalingsregeling is een (vaststellings)overeenkomst tussen u en de klant waarin wordt afgesproken dat de openstaande schuld in termijnen wordt betaald. Dit kan een effectieve manier zijn om ervoor te zorgen dat u uiteindelijk uw geld ontvangt, terwijl u uw klant de kans geeft om zijn financiële verplichtingen na te komen zonder direct in de problemen te komen.

Voordelen van betalingsregelingen

  • Verbeterde cashflow: Hoewel u niet het volledige bedrag in één keer ontvangt, zorgt een betalingsregeling ervoor dat er regelmatig geld binnenkomt.
  • Behoud van klantrelaties: Door flexibel te zijn en een betalingsregeling aan te bieden, toont u begrip voor de situatie van uw klant, wat de relatie kan versterken.
  • Vermijden van gerechtelijke procedures: Het opstarten van een gerechtelijke procedure kan kostbaar en tijdrovend zijn. Een betalingsregeling kan dit voorkomen.

Hoe wordt een betalingsregeling opgesteld?

Het opstellen van een betalingsregeling vereist zorgvuldig handelen en duidelijke communicatie. Hier zijn enkele stappen die gevolgd kunnen worden:

  1. Analyseer de financiële situatie van de klant: Voordat een betalingsregeling wordt voorgesteld, is het raadzaam om inzicht te krijgen in de financiële situatie van de klant. Dit helpt om een realistisch en haalbaar voorstel te doen.
  2. Bepaal de termijnen en de bedragen: Bepaal samen met de klant de termijnen en bedragen die hij kan betalen. Het is belangrijk dat deze termijnen haalbaar zijn voor de klant, zodat hij zich eraan kan houden. Zorg er ook voor dat bedragen en termijnen duidelijk worden genoemd.
  3. Leg alles schriftelijk vast: Als een betalingsregeling schriftelijk wordt vastgelegd, worden misverstanden voorkomen. Neem in de overeenkomst op dat de betalingsregeling komt te vervallen als de debiteur deze niet nakomt. U kunt bijvoorbeeld vermelden dat bij niet tijdige en/of niet volledige betaling de betalingsregeling zonder verdere ingebrekestelling komt te vervallen, waarna het volledige bedrag ineens opeisbaar is.
  4. Volg de betalingen op: Houd nauwlettend in de gaten of de klant zich aan de betalingsregeling houdt.

Tips voor succesvolle betalingsregelingen

  • Wees flexibel maar duidelijk: Het is belangrijk om flexibel te zijn in uw benadering, maar zorg ervoor dat de afspraken duidelijk zijn.
  • Communiceer regelmatig: Houd regelmatig contact met uw klant om te controleren of alles volgens plan verloopt en om eventuele problemen tijdig te signaleren.
  • Gebruik juridische expertise: Schakel indien nodig juridische expertise in om ervoor te zorgen dat de betalingsregeling klopt. Ik help u graag.

Advocaat betalingsregelingen

Betalingsregelingen kunnen waardevol zijn voor ondernemers om openstaande vorderingen te innen zonder de klantrelatie te schaden. Door zorgvuldig te plannen, duidelijk te communiceren en flexibel te zijn, kunt u ervoor zorgen dat u uw geld ontvangt terwijl u uw klanten helpt om hun financiële verplichtingen na te komen.

Heeft u vragen of wilt u meer weten over het opstellen van betalingsregelingen? Of heeft u te maken met een debiteur die de betalingsregeling niet nakomt? Neem gerust contact op met Roman van der Boom via 06-8389 2826 of per e-mail op roman@vanderboomadvocatuur.nl.

Even bomen?

Van der Boom Advocatuur Ondernemers live-line. Binnen 24-uur actie ondernemen.

Plan eenvoudig een afspraak via mijn agenda

VIA LOGO WHITEBG ROYALBLUE
LOGO geschillencommissie