

Wanneer een procedure is behandeld in eerste aanleg bij de rechtbank en heeft geleid tot een vonnis of beschikking, is het mogelijk dat een van de partijen (of beiden) ontevreden is over de uitspraak. Dit kan komen omdat de rechter een feit onjuist heeft beoordeeld, of de wet niet goed heeft toegepast. Misschien is juist wel een belangrijk feit – wat winst had betekend in eerste aanleg – na de uitspraak pas ontstaan of bekend geworden. In zo’n geval biedt hoger beroep een kans om de zaak opnieuw te laten beoordelen door een hogere rechter.
Maar wat is hoger beroep precies? In dit blog leg ik het uit.
Wat is hoger beroep?
Hoger beroep is een rechtsmiddel waarmee een partij vraagt om een zaak opnieuw te inhoudelijk te laten bekijken door het gerechtshof. Alleen met behulp van een advocaat kan hoger beroep worden ingesteld. Het inschakelen van een advocaat is dus verplicht in deze fase. Daarnaast kan hoger beroep worden ingesteld indien de zaak een financieel belang heeft van meer dan € 1.750,--.
Hoe stel je hoger beroep in?
Het instellen van hoger beroep moet binnen een wettelijke termijn gebeuren. De termijn waarbinnen hoger beroep kan worden ingesteld is drie maanden en vangt aan op de eerste dag na de dag van de uitspraak. Bij hoger beroep tegen een vonnis in kort geding is de termijn vier weken.
Hoger beroep wordt ingesteld door een dagvaarding uit te laten brengen aan de wederpartij. In hoger beroep wordt de eisende partij appellant genoemd; en de gedaagde partij wordt geïntimeerde genoemd. Vervolgens wordt de uitgebrachte dagvaarding naar het gerechtshof toegestuurd.
In een verzoekschriftprocedure wordt hoger beroep ingesteld door een appelrekest toe te sturen naar het gerechtshof.
Schriftelijke ronde: memorie van grieven en memorie van antwoord
In de appeldagvaarding wordt gevorderd dat het gerechtshof het vonnis van de rechtbank vernietigt. De toelichting op deze vordering gebeurt in een later stadium in de memorie van grieven. Vervolgens mag de advocaat van geïntimeerde hierop reageren in een memorie van antwoord.
Vervolg
Na de schriftelijke ronde wordt aan partijen een termijn twee weken verleend om een verzoek in te dienen tot het nemen van een akte of het vragen van een mondelinge behandeling, het wijzen van een uitspraak of doorhaling. Indien dergelijk verzoek niet wordt gedaan, wordt de zaak verwezen naar een roldatum, eveneens met een termijn van twee weken, voor het fourneren van het procesdossier. Fourneren houdt in dat de procesdossiers aan het gerechtshof worden overgelegd. Na ontvangst van de procesdossiers zal het gerechtshof een uitspraak doen.
De uitspraak
De procedure eindigt met een uitspraak van het gerechtshof in de vorm van een arrest of beschikking. Het gerechtshof kan het beroep gegrond, deels gegrond of ongegrond verklaren.
Bij een gegrondverklaring vernietigt het gerechtshof de uitspraak van de rechter in eerste aanleg en doet het zelf een nieuwe uitspraak. Wordt het beroep deels gegrond verklaard, dan blijft een deel van de eerdere uitspraak in stand, terwijl de rest wordt aangepast. Wanneer het beroep ongegrond wordt verklaard, bekrachtigt het gerechtshof de uitspraak van de rechter in eerste aanleg, waardoor deze ongewijzigd blijft.
Kosten en risico’s van hoger beroep
Houd er rekening mee dat hoger beroep kosten met zich meebrengt, zoals griffierecht en advocaatkosten. Daarnaast is er altijd een kans dat het gerechtshof de uitspraak van de rechtbank bekrachtigt en een procespartij in de proceskosten van de wederpartij wordt veroordeeld. Een zorgvuldige afweging met een advocaat is daarom essentieel.
Advocaat hoger beroep
Hoger beroep biedt een waardevol rechtsmiddel om een uitspraak in eerste aanleg te laten herzien. Het is echter geen vanzelfsprekende stap en vereist een goede afweging van kansen en risico’s. Overweegt u hoger beroep? Neem dan contact op met mij op. Ik adviseer u graag en sta voor u klaar om samen met u de juridische strategie te bepalen.
Van der Boom Advocatuur Ondernemers live-line. Binnen 24-uur actie ondernemen.